h1

Astonishing X-men: Gifted

май 5, 2007

– Time to make nice with the public, eh, Summers?
– We have to do more than that, Logan. We have to astonish them.

Astonishing X-men: Gifted

Заглавие: Gifted
Поредица: Astonishing X-men
Броеве: #01- 06
Автор: Joss Whedon
Художник: John Cassaday

Ако в днешни дни има една Х-мен поредица, която след десетилетия да бъде смятана за абсолютна класика от всички фенове, то това несъмнено е Astonishing X-men. Невероятната поредица на Joss Whedon и John Cassaday показа, че дори в днешно време, когато има безумно много комикси за супергерои, все още може да бъде създадено нещо, което да ни удиви ^^
 Но освен класика за феновете, Astonishing X-men е и прекрасно четиво за всеки нов читател. Поредицата представя всички герои и напълно изяснява отношенията между тях. Препратките към други Х-мен поредици са наистина малко и при това маловажни. Тоест Astonishing X-men притежава точно това, което куца на повечето комикси на Marvel – може да бъде четен самостоятелно, без да е необходимо човек да знае какво е станало във всички други комикси от 63-ра насам.
 Основната причина, поради която Astonishing X-men е наистина толкова удивителен комикс, е подбора на героите в него. Отборът, който виждаме там е един от най-добрите екипи, които са имали Х-мен въобще. Горите са адски различни един от друг и с ясно изразени идентичности. Ето кратко описание на петимата мутанти, които са глевните действащи лица в първите шест броя на поредицата:
Скот Съмърс (Циклопа) е лидерът на Х-мен. Скот вярва в своите идеали и винаги го показва. Той е ученика на професор Х, които е приел в най-голяма степен мечтите му за свои мечти – мирно и равноправно съжителство между мутанти и хора. Скот държи на своите ценности и винаги поставя екипа пред самия себе си, както и пред всеки друг. Винаги ми е бил любим герой ^^
Лоуган (Върколака) е най-популярния член на Х-мен. В тази поредица виждаме истинския Лоуган, без този сладникав привкус, който му придават във филмите. Лоуган е груб, първичен и див. Няма противник, с който Лоуган да не е готов да се бие докрай. Когато обаче противници липсват той не се занимава с административни дела, а просто разпуска с чаша студена бира.
Ема Фрост (Бялата кралица) определено е героинята, чиито характер противоречи най-много с идеалите на професор Х. Озлобена към хората, тя си обещава, че макар и да им демонстрира уважение, никога няма да им има доверие. В началото Ема е един от противниците на Х-мен, но в последствие става член на екипа. Когато си постави нещо за цел няма да се откаже, докато не го постигне и без да се поколебае ще използва всички средства, с които разполага. Ема има връзка с лидера на екипа Скот Съмър, но мнозина се съмняват, че тя е способна да го обича истински.
Кити Прайт (Шадоукет) е може би най-миличката и миролюбива членка на екипа. Всъщност тя е и най-малката. Кити вярва в добрата на хората и смята, че един ден светът наистина ще бъде едно по-добро място. Кити е против всякакви форми на насилие. Позициите й винаги са абсолютно противоположни на позициите на Ема, която Кити мрази още от дете.
Ханк Маккой (Звяра) също е добър и миролюбив учен, който иска просто да може да излезе сред хората без да се чувства различен. За негово съжаление, външния му вид не го позволява – Ханк изглежда като огромен, покрит със синя козина Звяр. Осъден да живее в свят на предразсъдъци, Ханк си поставя за цел да посвети живота на това да отвърне хората от тях.
Екипът е изграден на противопоставянето на героите. От една страна имаме противопоставянето Кити – Ема, а от друга – противопоставянето Скот – Лоуган. По средата условно стои Звяра, но в едни или други случаи и той заема страна в споровете.

И сега да кажа нещо и за първите шест броя, чието заглавие е в името на поста :Р
Историята в “Gifted” е дала една от основните сюжетни линее в третия филм за Х-мен.
Намерен е начин да бъде премахнат мутантския ген и сега мутантите имат възможност да загубят своите уникални дарби и да станат като всички останали. Противоречията се на всички нива в мутантското общество, включително и в Х-мен. От едната страна стои Звяра, чиято мечта винаги е била да бъде нормален, а от другата – Ема, която смята лекарството за поредния опит на хората да поемат контрол над мутантите, като дори им отнемат способностите. Историята е адски интересна и невероятна. Хумора е на ниво, екшъна също. Е, пускам няколко цитати и приключвам ^^

Beast: If Dr. Rao says she can reverse mutation, there’s a very good chance that she can.
Emma Frost: Then, I guess I’ll have to kill her.

Emma Frost: Being an X-men means a lot to me. But it doesn’t always agree with me.

Beast: Maybe Scott and Logan could fight on the lawn again. The kids love that.
Wolverine: I ain’t up to anything don’t have the word “Beer” in it.
Beast: You could fight for beers.

Emma Frost: The mutants aren’t a community. They’re pathetic sheep, begging to be shorn. Three students were missing form my ethics class. Seventeen overall. Logan had to break up two fistfights and that dreadful Guatemalan crab-boy is at benetech telling reporters this is every mutant’s only chance to avoid burning in everlasting hellfire.
Kitty Pryde: Oh my God! You teach ethics?

Cyclops: The X-men saved Manhattan, colonel.
Nick Fury: After your boy Magneto turned it into a pretzel.
Cyclops: Our “boy”? What exactly makes him our boy?
Nick Fury: He taught at your damn school…
Cyclops: Years ago. When he was a lot more stable…
Nick Fury: And just recently?
Cyclops: He was in disguise. What makes you think we would knowingly harbor a dangerous criminal?
Nick Fury: How’s Miss Frost?

Emma Frost: Patience, darling. You’re doing fine. Of course, Kitty thinks I’m mentally controlling everything you say…
Cyclops: But you’re not, right?
Emma Frost: You will never see me naked again.

3 коментара

  1. zdr… moje6 li da mi kaje6 ot kyde moga da si zakupq komiksite na x men i priblizitelko kolko e cenata na edin… :)) mersi predvaritelno


  2. do you know any information about this subject in other languages?


  3. […] още ти е рано за хубавите, стойностни комикси като “Astonishing X-men”, например, но вече ти се четат комикси. (: Иии, днес беше […]Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: